CREATE ART WITH LIGHT!

Portfolio

VELJKO JUKIC - F1 licensed photographer, reporter, announcer, karate coach

Copyright Veljko Jukic 2

Veljko Jukic

 

Veljko Jukič rođen je u tehničko-motorističkoj obitelji u Brežicama (Slovenija), gradu koji ima motokros tradiciju dugu pola stoljeća. Zahvaljujući tome, motori i utrke uveliko su utjecali na njegov životni put. Fotografijom se počeo baviti amaterski već s 10 godina, a još kao dijete je 1975. gledao svoju prvu utrku F1 na Oestereichring stazi pored Zeltwega u Austriji. Pet godina kasnije kročio je na tu istu stazu, no tada u ulozi mladog i nadobudnog fotoreportera tadašnjeg Avto magazina. Danas iza sebe ima preko 250 F1 GP utrka i još uvijek osjeća posebno zadovoljstvo kad od 15 tisuća snimljenih fotografija sa samo jedne F1 utrke “ulovi” 3-4 posebne fotografije. Zahvaljujući svom poslu proputovao je gotovo čitav svijet i upoznao različite kulture. Vrlo je svestrana osoba, pa se u svom profesionalnom životu uz fotografiju bavio i pisanjem, radio, tv i video produkcijama, a okušao se i u poduzetništvu pokrenuvši svojevremeno i prvi auto-sport časopis, koji je nakon pet godina ugasio. Danas već 12 godina radi reportažno-urednički posao u slovenskom časopisu Avto fokus.

Kako tečno govori pet jezika povremeno radi i kao spiker na međunarodnim auto i supermoto utrkama. Prije sedam godina imenovan je za Canonovog ambasadora te je dugi niz godina i predavao na Canonovoj Akademiji. Za svoj užitak, odnosno izvan reportersko-novinarsko-uredničko-producentskog-edukativnog rada, punih 35 godina bavi se vrlo uspješno i karateom, počevši kao mladi entuzijast, preko natjecanja, do trenerskog rada i mentorstva. Nositelj je tri različita majstorska karate zvanja – 5. DAN Shotokan, 4. DAN Goju Ryu te 4. DAN Shito Ryu. Kako i sam kaže, odlična fizička kondicija je važna i za njegov fotografski dio rada, jer tko nije probao može samo pokušati zamisliti kako izgleda 3-4 dana “potrage” za odličnom F1 fotografijom s 20 kg foto-opreme na sebi i u različitim vremenskim uvjetima.

Izdvojili smo nekoliko njegovih najinteresantnijih fotografija s F1 utrka, koje nemamo priliku vidjeti svakog dana, od kojih neke imaju dozu humora, a sve pokazuju pravi cilj fotografije – zaustavljanje trenutka.

 

Go to  Gallery